Jenaplan VO

Na lange tijd een droom waarmaken: jenaplan voortgezet onderwijs

Op 22 augustus 2022 gaan de deuren open van ons jenaplan voortgezet onderwijs.
In samenwerking met het Farelcollege werken we hard aan deze fantastische ontwikkeling voor onze school en voor de kinderen in omgeving Ridderkerk en Barendrecht. Ook al moet er voor deze opening nog veel gebeuren; toch informeren wij u alvast over de ontwikkelingen. Voor ouders met een kind in groep 8 is deze periode belangrijk voor het oriënteren op een school in het voortgezet onderwijs. Een weg vinden in het aanbod van scholen is niet altijd even makkelijk. Hoe gaat mijn kind zich ontwikkelen als het de basisschool verlaat? Welke school sluit aan bij de behoeften van mijn kind?

Op het eerste gezicht zou je zeggen dat met nieuw aanbod de keuze uit VO-scholen alleen maar uitgebreider wordt. Dat is natuurlijk zo maar we hopen u ervan te kunnen overtuigen dat ons aanbod anders is. Een eigen stamgroep met een vaste stamgroepleider en de mogelijkheid voor uw kind om te ontwikkelen in een heterogene groep. Het belang van een verlengde brugperiode wordt steeds duidelijker en komt landelijk steeds vaker in het nieuws. Het jenaplan onderwijsconcept sluit hier prachtig op aan. Daarmee is het niet vernieuwend maar juist gebaseerd op een bestaand onderwijsconcept wat het kind en zijn ontwikkeling centraal stelt.

Om een school te starten met een geheel andere basisgedachte dan gebruikelijk in het voortgezet onderwijs is geen gemakkelijke opgave. Wel mogen we hIerbij van geluk spreken, want het onderwijsconcept is beproefd in het basisonderwijs en past heel mooi bij de ontwikkeling van kinderen in de eerste jaren van het voortgezet onderwijs. Daarnaast zijn er al een aantal voortgezet onderwijsscholen in Nederland die werken vanuit het jenaplanconcept. En de samenwerking tussen deze scholen is gebaseerd op elkaar helpen, groeien en ontwikkelen. Zo werken we samen met Metameer in Boxmeer met de opleiding voor docenten en stamgroepleiders. En een duidelijke voorbeeldfunctie heeft JenaXL in Zwolle. Om een indruk te krijgen van deze school kunt u deze filmpjes bekijken: rondleiding en uitleg of uitleg onderbouw

Startbijeenkomst jenaplan VO 30 november (digitaal!)
Tijdens deze bijeenkomst delen wij graag onze visie op jenaplan voortgezet onderwijs met u. Deze bijeenkomst is vroeg in het schooljaar ingepland om geïnteresseerde ouders tijdig te informeren. Graag nemen we ouders mee in de actuele ontwikkeling. Nog niet zo concreet maar wel bevlogen en op weg. Aangezien de informatie veelal om de visie en de ontwikkeling gaat, nodigen we voro deze avond alleen ouders uit. Hopelijk wordt u net zo enthousiast als wij! Op een later moment in januari willen we graag ouders met kinderen uitnodigen.
Tijd en locatie: digitaal. Eerste bijeenkomst om 19:00 uur en tweede bijeenkomst om 20:30 uur.
Aanmelden via: jenaplanvo@rvko.nl

Vervolgbijeenkomst jenaplan VO 25 januari
Tijdens deze bijeenkomst kunnen we u concreter informeren over de school en het onderwijs. In de periode na deze bijeenkomst staan een aantal belangrijke momenten gepland, zoals het schooladvies en de eindtoets. Ook volgt daarna de inschrijving bij de school naar keuze. Om voldoende betrokken te zijn in dit proces willen wij u graag op 25 januari uitnodigen voor de bijeenkomst.

Heeft u de informatie gelezen en denkt u dat dit passend is voor uw kind
? Heeft uw kind een vmbo-TL, HAVO of VWO-advies? En durft u met ons de stap te nemen? Dan bieden wij samen uw kind een fijne plek om te leren en te ontwikkelen. Bij interesse en/of vragen horen we van u: jenaplanvo@rvko.nl